In overleg
Opfrisduik
April - juni 2019
Driftduiken
Verder...

21 november 1973 – 21 november 2013

Duikvereniging Delphinus heeft zijn 8e mijlpaal bereikt. Wat 40 jaar geleden begon als een vriendenclubje is uitgegroeid tot een grootse vriendenclub. Met, in ieder geval, één gezamenlijke hobby: duiken. Wat kun je vertellen over een club met 40 jaar geschiedenis? Hoeveel anekdotes kun je kwijt in een artikel van pak ‘m beet 2 kolommen, zonder daarbij de club en/of leden tekort te doen? En wat maakt Delphinus tot de beste duikvereniging van Nederland?

Maart 2012
Op de algemene ledenvergadering wordt een lustrumcommissie gekozen. Met een bijzonderheid; voor het eerst zit een oud-lid in een commissie. Na 40 jaar wil de club proberen ook oud-leden bij een lustrum te betrekken.
Met een aanzienlijk budget gaat de commissie aan de slag. Al snel passeert het ene na het andere –wilde- idee de revue. Paintball, survivaltocht, autorally, solex toertocht, klimmen, GPS- en kanotocht, karten. ‘Het evenement moet voor iedereen “te doen” zijn’ blijkt de doorslaggevende eis en zodoende valt de keus op de GPS- en kanotocht.
De avond moet een soort van reünie worden, een jubileumavond met eten en drinken voor leden en oud-leden.
De feestdag wordt gepland op zaterdag 15 juni 2013, tussen de mei- en de zomervakantie in en met een grote(re) kans op goed weer is de stille hoop. Later blijken we de NOB ledenvergadering en de nieuwe voorzitter mis te lopen. Maar ja, dat is een kwestie van prioriteiten. Jack, we zien je graag een keer bij ons op de club in het zuiden.

De zoektocht
Als de eerste plannen zijn uitgewerkt begint de zoektocht naar oud-leden. Delphinus is rond 1994 “digitaal gegaan”. Vanaf die periode is van veel oud-leden het email adres bekend, naast de normale adresgegevens. Maar van de andere helft zijn de gegevens enkel te achterhalen uit de ledenlijst van het clubblad. Er worden maar liefst 145 clubbladen nageplozen op het laatst bekende adres. De uiteindelijke lijst bevat 441 oud-leden.
Maar ja, wie woont er nog op hetzelfde adres als 40 jaar geleden? Sommige adressen zijn zonder postcode en hebben zelfs nog een 9-cijferig telefoonnummer.

OUD-LEDENLIJST

Dan maar eens het internet afstruinen. Nummerzoeker, 123people, ZoekenBel, Google, Facebook, LinkedIn, Hyves, via-via, alle registers worden opengetrokken. Van de 441 oud-leden kan de helft, 218 om precies te zijn, worden getraceerd en 13 blijken er overleden.

Er is nog budget over
De leden en oud-leden moeten liefst ook iets tastbaars overhouden aan het jubileumjaar.
Het eerste idee is een polo en handdoek te laten maken, inclusief een speciaal jubileum logo. De ontwerper Volker Verschoor, een eigen clublid, ontwerpt een prachtig logo en een schitterende dolfijn bestaande uit allerlei “onderwaterspul”.

POLO


Het tweede idee is pittiger. Een jubileumuitgave van het clubblad Delphinarium, met het accent op ‘kijkplezier’. En wie kunnen dit beter doen dan de oud-redacteuren van het Delphinarium. Helaas blijkt een van de redacteuren, Ko van Santen, alias Mister Delphinarium, die in totaal 57 clubbladen vervaardigde en die de drijvende kracht achter het 100ste clubblad was, niet meer in leven.
Maar de jubileumredactie gaat aan de slag. En hoe! Bij de feestelijke onthulling van de glossy uitgave van het Delphinarium blijkt hoeveel historie de club heeft; 2 x 40 pagina’s, 8 lustrumperiodes, vol met foto’s, anekdotes, interviews en (ingezonden) verhalen. En met als klapper een gelikte voorpagina, met een prachtige onderwateropname van Roy Obdam, een van de eigen clubleden.

VOORPAGINA


Er is nog een beetje budget over

Als laatste evenement wordt een onderwater oriëntatiewedstrijd uitgeschreven voor alle duikverenigingen uit de regio. Het lustrum vormt een mooie aanleiding om de banden met de overige verenigingen aan te halen. Friettent erbij en een bar, dat zou toch moeten lukken.
Eind juni zijn er uit de regio 4 reacties binnen en slechts 5 buddyparen die zich hebben aangemeld. Dit aantal noopt de organisatie het evenement af te lassen.

Januari 2013
Het lustrumjaar is begonnen. De aftrap vindt plaats door het houden van een groot interview voor het jubileum clubblad met alle voorzitters van Delphinus van 1973 tot heden. De lokatie van het interview is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, de thuisbasis van Delphinus in de wintermaanden. Het interview met de 10 voorzitters is een feest van herkenning, maar ook van verbazing over de vele leuke en minder leuke “vergeten” dingen.

VOORZITTERS


Van al die voorzitters is er één heel bijzondere die al 40 jaar actief lid is van de club: mede-oprichter, eerste voorzitter van de vereniging, erelid, trainer en tegenwoordig ook schilder, Henk Liebregts.
En tijdens het interview blijkt ook wat de rode draad is van Delphinus en wat de club tot de beste club van Nederland maakt: Het Delphinus gevoel. Het gevoel je direct thuis te voelen bij de club en de leden. Het gevoel iets te willen bijdragen aan de club (voor de leden, door de leden).

15 juni 2013
Eindelijk is de feestdag daar. Er komen ’s ochtends maar liefst 65 leden en ’s avonds 145 leden en oud-leden. Het enorme animo geeft goed weer dat het een super, geslaagde dag was. En op twee buitjes na in de ochtend, is het de hele dag stralend blauw, zonnig en warm weer. Stralend blauw zijn ook de mooie lustrumpolo’s die het merendeel van de leden aan heeft die dag.
En ’s avonds is het letterlijk één grote vriendenclub met heel veel (oud)bekenden. En dat alles onder het genot van een heerlijk (koud) drankje en een voortreffelijke barbecue.
Tussen de festiviteiten door wordt het jubileum clubblad gepresenteerd en worden de eerste exemplaren overhandigd aan 2 van de oprichters van de club die nog steeds lid zijn. Aansluitend worden het barbecueteam, de jubileumredactie en de lustrumcommissie bedankt voor hun geweldige inzet en ontvangen zij het bekende Delphinuskado, een speciaal gebrandmerkte kist met wijn.

Het is 2 uur ’s nacht als de laatste lustrumgangers huiswaarts keren. Iedereen gaat na afloop naar huis met dat ouderwetse Delphinus gevoel ... It was a beautiful day (denk muziek & U2).

Namens Delphinus, de lustrumcommissie,
Gerrie Verhoeven, Aloys van Alst, Rene Bekkers en Alexander Noels