In overleg
Opfrisduik
April - juni 2019
Driftduiken
Verder...

Het zeeland weekend was dit jaar van 31 mei t/m 2 juni weer op Ellemeet. Vanaf vrijdag middag kwamen er steeds meer Delphinaren het kampeer veldje voor Delphinus op gereden met caravan, camper of tent. Dit jaar hadden we i.p.v. van een blokhut een joekel van een party tent op het veld staan waar je enigszins beschutting had van de frisse zeewind.  

 

009

Figure 1 Helpen de party tent opzetten

Zoals gebruikelijk wordt het duik weekend gestart met een nachtduik in het Grevelingen meer en dat was dit maal bij de Nieuwe kerkweg Den Osse. De wind was die avond gelukkig niet zo sterk en het zicht over trof mijn verbazing. Het zicht op diepte varieerde van 5 tot 10 meter en dat mag je gezien de tijd van het jaar redelijk goed noemen. Wat we tegen kwamen waren scharrelende kreeften, oesters met het zwarte grondeltje die zijn eitjes aan de binnen kant van een lege oesterschelp zaten vurige bewaakte. Visje die te dicht bij kwamen werden dus ook direct weg gejaagd. Verder werden er veel wier slakjes en gevlokte naaktslakken gezien. Opvallend waren ook de botervisjes die soms met z’n zessen bij elkaar druk bezig waren met het zoeken naar voedsel. Terug op de camping was het gezellig napraten bij de caravans en in de party tent. Zaterdag ochtend hebben we ’s ochtends een duikje gemaakt bij de kabbelaar en wie wilde kon op de wrakken duiken en de reefballs bezoeken. Helaas was het zicht door de stevige wind zeer slecht. Na de duik was er ruim tijd op de perslucht fles te vullen te relaxen en te lunchen. Naar de zee gaan en over het strand lopen met je gezin en vrienden kon natuurlijk ook en was bovendien dikke pret.   120Figure 2 Met je gezin naar het strand  

De wind was inmiddels al een beetje getemperd en het voorstel werd geopperd om weer naar de nieuwe kerkweg omdat het daar op diepte goed zicht zou zijn. De wind was getemperd maar nog steeds hard genoeg om door de ontstane golven van de steiger weg gezet te worden richting het oosten en richting de kant. Eenmaal over het onderwater dijkje op diepte aangekomen merkte niets van de golven en wind boven water en kon je genieten van wat leeft met een zicht van 3 to 5 meter.  Ofschoon er van de kant af werd gedoken waren enkelen met de boot van Roeland ook in de buurt komen duiken. Eind van de avond was de wind bijna gaan liggen en brak zo nu en dan brak voorzichtig het wolken dek open en zag je een stukje blauwe lucht en zelfs wat zon licht.

De barbecue werd weer verzorgd door Sammy die vlees in overvloed bracht samen met grote schalen salades en stokbrood en sausen. We hebben vlees van de barbecue met salade gegeten, gelachen en gedronken en langzaam en bijna ongemerkt werd het donker.

  191Figure 3 BBQ en gezelligheid in de party tent

Zondag ochtend werden de zeeland weekend voor wat betreft de georganiseerde club duiken afgesloten met een duikje in de Oosterschelde bij de Zoetersbout. Het was een mooie stralende dag geworden met een vlakke zee (voor zover de Oosterschelde zee is ) met een blauw lucht en een zon die brandde op je bolletje. Ik was die dag duikleider en gaf een briefing over de duikstek en wat je kon verwachten. Dat we niet de enige duikclub waren mag duidelijk zijn als je de foto van Karin Lamers ziet.  

ZoetersboutFigure 4 Druk bij de Zoetersbout? Wel nee

Ondanks de hoeveelheid duikers was het volgens de duikers die terug kwamen bijzonder goed zicht. En dat terwijl een paar kilometer stroom afwaarts bij de Zeelandbrug de duikers weer net zoals de week voor over elkaar heen zwommen (of moet ik zeggen aan het kluenen waren)  met een zicht van nul komma drie meter dat veroorzaakt werd door de hevige algen bloei. Welnu, bij ons was het dus helder  zicht en zoals ik al zei tijdens de briefing kon je ook hier Sepia’s zien slakje kreefjes en zelfs nog een snotolf en lipvisjes tegen komen. Iedereen kwam blij terug met echte duikers verhalen over al het moois wat zij gezien hebben. De meesten hadden deze duik genoten van de sepia’s en ook hele vreemde vissen gezien die zij nog niet eerder gezien hadden. Het bewijs is geleverd “Duiken in zeeland is super leuk” . Na de duik gingen de meeste duikers weer terug naar de camping op een spullen op te ruimen en weer huiswaarts te gaan na een zeer geslaagd zeeland weekend (Met dank aan de evenementen commissie).

Maar direct naar  huis gaan gold niet voor Tijs, Suzanne, Jordi Lamers en mij want wij hadden nog een duikje op de reis naar huis gepland bij de Oesterdam. De foto’s van die dag die ik gemaakt heb en een filmpje die Suus daar een paar dagen eerder maakte staan inmiddels al op de Delphinus facebook pagina en op onze site.

  Sepia’s  

IMG 5292

Figure 5 Sepia stelletje bij de oude sepia tentjes

IMG 5322  Figure 6 Sepia stelletje met Jordi

IMG 5317

  Figure 7 Sepia vrouwtje die de eitjes vastzet

 

 Door: Roy obdam