In overleg
Opfrisduik
April - juni 2019
Driftduiken
Verder...

Het is zaterdag 9 uur 's ochtends en ik vertrek vanuit Best naar de camping in Zeeland. Om kwart over 10 arriveer ik op de camping. Snel mijn tentje opzetten en wat boodschappen doen. Het belooft een mooie dag te worden.
Inmiddels is Jeroen ook gearriveerd op de camping. Samen vertrekken we naar de haven van Zierikzee en stappen we aan boord van de MS Admiraal. Niet veel later arriveren ook de anderen gasten en stappen zij aan boord. En niet veel later varen we de haven uit en de Oosterschelde op, op weg naar de Kulkenol. De Oosterschelde ligt er kalmpjes bij en de lucht is stralend blauw.


Aan boord zit een gemĂȘleerd gezelschap van o.a. topfotografen en jonge duikers met allemaal een doel; duiken en sepia's kijken.
Bij de Kulkenol aangekomen krijgen we een uitgebreide briefing van de schipper -en voormalig meervoudig kampioen Nederlandse onderwaterfotografie- Kees Opstal (bekijk zijn officiele website: http://www.kopstal.nl).
Het sein voor te water gaan wordt gegeven en stuk voor stuk springen de duikers van boord. Vanaf de boot zwemmen Jeroen en ik onderwater een kompaskoers van 240 graden. Zoals voorspeld komen we aan bij de sepia-opstellingen waarvan er genoeg staan opgesteld voor alle buddyparen.
En jawel hoor er zitten sepia's bij. Jeroen en ik zijn er na aankomst niet meer weggegaan. Omdat het die dag hoogwater springtij was moesten we helaas onze duik afbreken na 55 minuten vanwege het versnellende en razende afgaande water. Zelfs de sepia's moesten schuilen en de rekjes stonden stevig te schudden. Even later klimmen Jeroen en ik weer blij en voldaan aan boord.
Aan dek was het al weer erg druk geworden met terugkerende duikers en even later kwamen de mooie verhalen en werden de fotoresultaten aan elkaar geshowd. De dag kon niet meer stuk. Het was een hele gezellige dag en de terugreis naar de haven was gevuld met praatjes, wat hapjes en wat te drinken. En het dek was zonovergoten.
Later die avond, nog nagenietend van deze gave dag, val ik moe maar voldaan en met een warm gezicht in slaap. De zon heeft z'n werk in mijn gezicht gedaan.

Groeten,
Jeroen en Roy

P.S De Oosterschelde watertemperatuur was 13 graden, het zicht 3-4 meter en de diepte 7-10 meter (HW).


Dat er op een vlak van 4 bij 4 meter veel te zien is kun je zien aan de hand van de foto's hieronder, gemaakt door Jeroen en Kees.

Een mooie Harlekijn slak (deze zie je sinds 2009 steeds vaker)

foto1

Zeester die zich vastzet in de sepiarekjes vanwege de stroming

foto2

Deze Galathea kreeftjes kom je steeds vaker tegen sinds de dijken verzwaard zijn met grote brokken steen

foto3

Jeroen(linksonder) en ik maken ons gereed voor de duik

foto4

Sepia mannetje bewaakt en koestert zijn vrouwtje (foto gemaakt door Kees Opstal)

foto5

Parende sepia's (foto gemaakt door Kees Opstal)

foto6

Het vrouwtje zet de eitjes vast aan het stokje (foto gemaakt door Kees Opstal)

foto7

Together we are beautiful (foto gemaakt door Kees Opstal)

foto8