In overleg
Opfrisduik
April - juni 2019
Driftduiken
Verder...

Op zaterdag 21 mei 2011 stonden we met 15 man boven op de dijk bij Bruinisse, Gelukkig was een en helder warme dag met weinig wind. Zaterdag middag 4 juni 2011 is er een herkansing.
De eigenaar van het mossel perceel gaf ons uitgebreide briefing over het duiken tussen de mosselen en wat we konden verwachten. Tijdens de briefing vertelde Erik (de mosselman) op een leuke manier een aantal interessante zaken.


mosselsZo begint het met het vangen van de mossel larve in het stroomde water van de Oosterschelde. De larve worden gevangen doordat zij zich vastzetten op de touwen het stromende water. Vanaf dat moment beginnen zij direct met het bouwen van hun schelpen huis. Naarmate de mosselen groter groeien wordt de ruimte op het touw wat krap en hangt de mosselman nieuwe touwen aan weerzijde van het eerste touwen. Hierdoor kunnen de mosselen verhuizen zodat ze meer ruimte krijgen om te groeien. Het kan een jaar of meer duren voordat de mosselen groot genoeg zijn om geoogst kunnen worden. Een maal geoogst gaan ze naar een mossel inkoper die de mosselen schoon maakt en verpak en uiteindelijk worden ze weer verkocht in de winkel of op de markt. Een touw met volwassen mosselen kan ruim 15 kilo aan mosselen opleveren. De duik zelf start vanaf een laag ponton waar ook een duiktrap langszij staat om hert water in te gaan of eruit te komen. Eenmaal in het water ben je met een paar vin slagen zo tussen de mosselen.Wat me direct op valt behalve de rust is dat het tussen de mosselen en daar vlak omheen helder water is. Dit komt doordat de mosselen het water filtreren. Het zonlicht zorgt voor een bijzondere mooie sfeer en leuke plaatjes. Een aantal duikers hadden het geluk om ook een paar enigszins schichtige harders tussen de mosselen te zien zwemmen. Maar niet alleen de touwen met de mosselen zijn mooi begroeid. Wat dacht je van de onderkant van het ponton of van de anker kabels waarmee de vlotten waaronder de mosselen hangen zijn mooi begroeit. Kijk maar gauw even tussen de foto's.  

Onderwater foto's kan je op onze site vinden in een sub map van de foto map Zeeland 2011.  

Hoe mooi of dat het is moet je eigenlijk met je eigen ogen ervaren. Voor wie de 21e niet kon is er zaterdag middag 4 juni 2011 een herkansing. We verzamelen in Bruinisse om 13:45 uur onder aan de dijk in het bochtje vlak bij de ingang van het mossel perceel.  

Roy  

P.S. Er zijn maar drie maanden per jaar dat we in de haven kunnen duiken. de rest van het jaar zijn ze druk met oogsten en vangen en zaaien. En over twee weken begint het oogsten. Dus dit is echt de laatste kans van dit jaar.